Με τον όρο ευρυαγγείες εννοούμε τα μικρά επιφανειακά αγγεία που καταλήγουν στο δέρμα και είναι ορατά δημιουργώντας ένα αντιαισθητικό αποτέλεσμα. Μπορούν να εμφανιστούν σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος με συχνότερη εμφάνιση στο πρόσωπο, στους μηρούς, στις γάμπες και στους αστραγάλους. Έχουν διάμετρο από 0,1 μέχρι και 1 mm και έχουν κόκκινο χρώμα οι λεπτότερες και τείνουν προς το μπλε όσο αυξάνεται η διάμετρός τους. Παρά το γεγονός ότι η ακριβής αιτία που τις προκαλεί παραμένει ακόμη άγνωστη, η εμφάνισή τους οφείλεται εν μέρει σε αυξημένη φλεβική πίεση της περιοχής, σε ορμονική προδιάθεση ή σε παθήσεις των τοιχωμάτων των αγγείων.

Οποιαδήποτε κατάσταση ή δραστηριότητα η οποία ασκεί πίεση στις φλέβες των ποδιών (αύξηση του σωματικού βάρους, πολύωρη ορθοστασία κτλ) μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση. Στις γυναίκες οι ευρυαγγείες εμφανίζονται συχνά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Στο πρόσωπο ο κύριος παράγοντας που εντείνει την εμφάνιση του φαινομένου είναι η υπερβολική έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.
Από ευρυαγγείες πάσχουν περισσότεροι από 4 στους 10 ενήλικους και η αναλογία αυξάνεται σε άτομα με κυτταρίτιδα και φυσικά με τη φυσιολογική γήρανση.

Η χρήση του laser στη θεραπεία των ευρυαγγειών είναι η πιο συχνή μέθοδος που χρησιμοποιείται σήμερα και μπορεί να αντιμετωπίσει όλο το φάσμα τους, από τις πιο λεπτές μέχρι και ένα πλέγμα ευρυαγγειών που ονομάζεται αιμαγγείωμα.